Intrebari si raspunsuri utile pentru inscrierea in invatamantul primar

Intrebari si raspunsuri utile – Inscrierea in invatamantul primar 2017-2018


 

CINE SE POATE INSCRIE IN CLASA PREGATITOARE?

 • Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2017, inclusiv.
 • La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.
 • Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratul scolar, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal.

UNDE SI CUM SE FACE EVALUAREA PSIHOSOMATICA A COPIILOR?

 • Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE).
 • Evaluarea se face atat la sediul CJRAE, cat si in diferite zone ale judetului, cu prioritate in gradinite.
 • Evaluarea se efectueaza in perioada 22 februarie – 14 martie 2017.
 • Evaluarea se realizeaza de catre personalul de specialitate al CJRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.

LA CE UNITATE DE INVATAMANT POATE FI INSCRIS UN COPIL?

 • Parintele poate opta:
 1. pentru inscrierea la scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este automat inscris.
 2. pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si, ulterior, a celor specifice de departajare.

NOTA: parintele poate solicita, prin bifarea in cererea-tip de inscriere, ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea, din lipsa de locuri libere.

UNDE VOR AVEA LOC INSCRIERILE?

 • La unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
 • Cererile-tip de inscriere pot fi completate si validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
 • Cererile-tip de inscriere pot fi completate si online dar dupa completarea cererii online, parintele va trebui sa mearga la unitatea de invatamant la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.

CARE SUNT ACTELE NECESARE PENTRU INSCRIERE?

 • Cerere-tip de inscriere
 • Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; parintii divortati depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta minorului
 • Copie si original al certificatului de nastere al copilului
 • Copie a documentului care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare (acolo unde este cazul).
 • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

CARE ESTE CALENDARUL DE INSCRIERE?

 • Inscrierile vor avea loc in doua etape. La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa.
 1. Prima etapa: 27 februarie – 16 martie

– de luni pana vineri, intre orele 8:00 – 18:00

– sambata, intre orele 9:00 – 13:00

– parintii pot fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant.

 • 22-23 martie: afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar a listei copiilor inscrisi dupa prima etapa
 1. A doua etapa: 24 – 30 martie
 • Daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.
 • Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.
 • 6 aprilie: afisarea in unitatile de invatamant si pe site site-ul inspectoratului scolar a listei copiilor inscrisi dupa a doua etapa.

CARE SUNT CRITERIILE DE DEPARTAJARE PE CARE SCOLILE LE APLICA DACA NUMARUL DE COPII ESTE SUPERIOR NUMARULUI DE LOCURI?

 1. Criterii generale:
 2. a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
 3. b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
 4. c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
 5. d) existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva.
 6. Criterii specifice:
 • Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de Metodologie.
 • Sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.

DE UNDE ISI POT PROCURA PARINTII INFORMATII ?

 • Din urmatoarele surse:
 1. Internet: inspectoratul scolar va crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o sectiune – Inscrierea in invatamantul primar 2017.
 2. Direct de la scoli, cu ocazia evenimentului Ziua portilor deschise. Fiecare unitate de invatamant in care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 23 februarie – 2 martie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice.
 3.  De la unitatile de invatamant prescolar, in cadrul intalnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, in anul scolar 2017 – 2018, in invatamantul primar.
 4. Telverde: poate fi apelat numarul 0 800 816 234.

EXISTA SUFICIENTE LOCURI PENTRU COPII IN CLASA PREGATITOARE?

 • Da, fiecare copil are un loc asigurat. Numarul de locuri alocat prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare este mai mare decat numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar.

CE TIP DE ACTIVITATI SE VOR DESFASURA LA CLASA PREGATITOARE?

 • Copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica.
 • Clasa pregatitoare este un timp de acomodare a copilului cu viata scolii, care sa-i permita o buna adaptare la programul si cerintele specifice acestui mediu.
 • In clasa pregatitoare, copilul este incurajat sa capete incredere in fortele proprii, sa-si sporeasca stima de sine, initiativa si dorinta de reusita.
 • Exersarea deprinderilor si capacitatilor motrice este o tinta importanta, prin participarea copiilor la activitati de dezvoltare motrica, dar si la alte activitati de miscare in asociere cu muzica (prin intermediul Educatiei fizice si a disciplinei Muzica si miscare).

CUM FUNCTIONEAZA INSCRIEREA IN INVATAMANTUL PRIMAR PRIVAT?

 • Inscrierea se face in prima etapa (27 februarie – 16 martie).
 • Inscrierea se face direct la unitatea de invatamant sau pe formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. Daca nu, inscrierea se face doar la unitatea de invatamant. In cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitatii de invatamant dorite.

CE ESTE IMPORTANT DE STIUT DESPRE CEREREA DE INSCRIERE ONLINE?

 • Atentie! Completarea cererii de inscriere online nu garanteaza inscrierea copilului Dumneavoastra in unitatea de invatamant si nu elimina obligativitatea de a va prezenta la unitatea de invatamant unde doriti inscrierea cu dosarul complet al copilului, in vederea validarii acesteia. Acest formular va permite doar sa va prezentati la secretariatul scolii cu datele copilului pre-completate, scurtand timpul de asteptare al dvs si al celorlalti parinti.

 

LINKURI UTILE

Sursa: edu.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *