OUG 81 / 23.11.2016

OUG 81 / 23.11.2016 – invatamantul dual


Legea educatiei nationale nr. 1/2011 actualizata, defineste cadrul pentru exercitarea dreptului fundamental la invatatura. Invatamantul promovat este orientat pe valori, creativitate, capacitati cognitive, capacitati volitive si capacitati actionale, cunostinte fundamentale si cunostinte, competente si abilitati de utilitate directa, in profesie si in societate.

Nevoia de adaptare permanenta a invatamantului romanesc la cerintele pietei muncii, tot mai diversificata, conduce la imbunatatirea reactiei sistemului de educatie si formare profesionala.

In Romania, formarea profesionala pentru obtinerea unei calificari se realizeaza astfel: initial, prin invatamantul profesional si tehnic, si continuu, prin formarea profesionala a adultilor.

Descarca OUG 81 / 23.11.2016

Oferta locala privind accesul la o gama de oportunitati de formare profesionala de calitate pentru absolventii invatamantului gimnazial, nu poate fi acoperita.

Invatamantul dual constituie o alternativa de formare profesionala, existand deja exemple de succes in organizarea/desfasurarea invatamantului profesional cu elemente de sistem dual. Atractivitatea unui astfel de invatamant pentru absolventii clasei a VIII-a a crescut considerabil.

Invatamantul dual combina invatarea la locul de munca intr-o companie cu educatia si formarea profesionala intr-o unitate de invatamant. Scopul este acela de a obtine o calificare profesionala, concomitent cu oferirea posibilitatii continuarii studiilor. Se incheie un contract individual de pregatire practica intre operatorul economic, unitatea de invatamant si viitorul absolvent.

Dupa consultari publice ce au avut loc pana la jumatatea anului 2016, Guvernul Romaniei adopta ordonanta de urgenta nr. 81 din 23 noiembrie 2016.

invatamant-dual

 

Cifre:

 846 de participanti prin intalniri regionale si 918 respondenti la chestionar;

 consultarea on-line – 418 respondenti la chestionar;

 documente de pozitie primite – 9;

 dintre participanti amintim 29 de camere de comert, industrie si agricultura si 286 de operatori economici.

Surse: ISJ Bacau , Lege5.ro

 

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *