Statutul elevului

Statutul elevului – proiect lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei


Drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional vor fi reglementate printr-un Statut al elevului. Proiectul Statutul elevului a fost lansat in dezbatere publica de catre MENCS. Documentul a fost realizat in colaborare cu Consiliul National al Elevilor si alte organizatii reprezentative ale elevilor.

Statutul elevului este fundamentat pe respectarea valorilor comunitatii scolare si ale sistemului educational:

  • accesul liber si gratuit la educatie de calitate;
  • libertatea de expresie;
  • dreptul de a beneficia in mod echitabil de resursele materiale si educationale furnizate de sistemul educational;
  • onestitatea intelectuala;
  • sprijinirea gandirii critice;
  • respectarea demnitatii tuturor membrilor comunitatii scolare;
  • deschiderea institutionala pentru schimbari constructive.

Statutul elevului structureaza drepturile elevilor in urmatoarele categorii: educationale, de asociere si exprimare, drepturi si modalitati de recompensare. In Statutul elevului sunt prevazute, de asemenea, indatoriri, interdictii si sanctiuni pentru incalcarea de catre elevi, in incinta unitatii de invatamant, a prevederilor prezentului statut sau a prevederilor explicite din actele normative in vigoare, in functie de gravitatea acestora.

Un statut al elevului reprezinta un demers necesar in asumarea de catre comunitatea scolara a rolului pe care trebuie sa il aiba elevii in sistemul national de educatie. Ce este important: proiectul vine atat cu drepturile, cat si cu obligatiile pe care acestia le au. Statutul a fost elaborat in intalniri succesive cu reprezentantii elevilor si imi doresc ca la finalul consultarii publice sa avem un document robust, reprezentativ pentru invatamantul preuniversitar”, a declarat ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

MENCS va colecta, in perioada 17 iunie – 4 iulie 2016, opiniile si sugestiile dvs. pe marginea Statutului elevului. Acestea pot fi transmise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

Sursa: http://www.edu.ro/index.php/pressrel/24538

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *